Raportti

Viron viinaralli – 32 000 000 litraa kaljaa

Suomalaiset ovat innokkaita hakemaan Virosta huikeita viinalasteja, kuten kuvasta näkyy. Viinaralli vaikuttaa myös Suomeen ja varsinkin ravintolasektoriin hälyttävällä tavalla

Joka kahdeksas (12,2 %) matkustajista käytti yli 90 prosenttia kaikesta Viron-matkallaan käyttämästään rahasta (pois lukien matkalippu) alkoholiostoihin.

Auton jousitus on koetuksella, viinalastin painon ansiosta.

Suomeen rekisteröidyn auton jousitus on koetuksella, viinalastin painon ansiosta.

Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy selvitti vuotuiset pöllöjuomamäärät

Tästä määrästä saadaan karkeasti jokaiselle suomalaiselle n. 2,5 pulloa kossua.

Tuodun alkoholin kokonaismäärästä 43% tuodaan Uudenmaan alueelle.

Tutkimuksesta voidaan päätellä se, että aina kun viisaat suomalaiset nostavat alkoholin verotusta, kansanterveyden nimissä,  virolaiset nauravat partaansa.

Juomien hintoja voit vertailla TÄÄLLÄ

Lähde MaRa

Tallinn Club

 1. Eero Tanskanen 12/06/2016 at 12:22

  Hienoja lukuja.

  Mutta niinkuin yleensä, jää toinen puolisko tarvittavista veroluvuista esittämättä. Niitä löytyy täältä:
  https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/paihteet-ja-riippuvuudet/alkoholi/alkoholijuomien-kulutus

  ”Vuonna 2015 alkoholijuomien tilastoitu kulutus oli 39,1 miljoonaa litraa sataprosenttista alkoholia”
  Tähän lisätään vielä arvioitu 2,3 miljoonaa litraa tilastoimatonta kulutusta niin lasketaan vähän (5,5 / (39,1 + 2,3)) saadaan tulokseksi että noin 13% alkoholista tuodaan ulkomailta.

  Kuinka paljon alkoholiveroa saa laskea että verotuloja saataisiin enemmän? En nyt ole ihan varma, mutta 13% veronlaskua (ei prosenttiyksikön) enempää ei saisi laskea sillä silloin valtiolle tulisi vähemmän rahaa vaikka kaikki alkoholintuonti muuttuisi kotimaiseksi myynniksi. Jos alkoholivero laskisi 13% niin loppuisiko viinan ostaminen ulkomailta? Tuonti ei todennäköisesti edes puolittuisi.

  Mutta mitä jos alkoholin kulutusta saataisiin nostettua veroa laskemalla ja siten saada enemmän verotuloja? No sitäkään ei varmasti hallinnossa haluta.

  Näin ollen voimme katsoa että nykyinen alkoholiverotus, vaikkakaan ei kovin alhainen, on silti ihan sopiva tarkoituksiinsa nähden. Joku saattaisi jopa katsoa että olisi varaa veron korotukseenkin jos pelkästä rahatulosta on kiinni.

  • matti meikäläinen 13/06/2016 at 07:17

   Eero Tanskanen laskit noita THL omaan napaan laskettuja lukuja ja kaiken lisäksi laskit vain alkoholista saatuja verotuloja, pitää huomioida että verotulot nousee muiltakin osin kuin vain myydystä alkoholista. Se toisi aika paljon työpaikkoja lisää Suomeen jos viron kulutus edes vähenisi tai loppuisi kokonaan. PItää myös huomioda että monipolin rikkominen yksinään jo laskisi hintoja kun lähtisi alkohon monopoli pois, siihen veronalennus yhdistettynä ( ei tarvitsisi välttämättä olla edes raju) niin viron tuonti saataisiin tapettua melkein kokonaan. Lisäksi pitää muistaa että virossa myös tuhlataan myös muuhun kun alkoholiin rahaa, eli sekin raha on kotimaasta pois, monet ostaa esim. parturpalveluja ja lääkkeitä.

Tallinn Club