Raportti

Viking Line – Viron matkailu kasvussa

Vuonna 2016 Viking Linen kokonaismatkustajamäärä oli 6 502 191, jossa on 1 prosentti laskua edellisvuodesta. Laivaston modernisointi jatkui vuoden aikana Gabriellan ja Amorellan telakoinneilla. Myös Viking Gracella ja Rosellalla toteutettiin muutoksia matkustajaviihtyvyyden parantamiseksi. Vuosi huipentui aiesopimukseen uuden matkustajalaivan hankkimisesta.

Viro vetää – Venäjä elpyy

Risteilyjen kysyntä on edelleen suuntautunut yhä enemmän Viroon, mikä on vähentänyt kysyntää Suomen ja Ruotsin välisillä pitkillä reiteillä. Ruotsin markkinat ovat myös olleet vakaat, mutta niihin on vaikuttanut muun muassa kova kilpailu substituuttihyödykkeiden välillä. Venäjän matkailumarkkinat ovat heikkenemisensä jälkeen vakiintuneet ja osoittavat nyt lupaavaa elpymistä. Matkustus Baltian maista on kasvanut ja on sidoksissa paikallisen talouden elpymiseen, ja sen voidaan yleisesti katsoa olevan kasvussa. Kansainvälisillä markkinoilla on ollut jatkuvasti havaittavissa kasvua, mikä merkitsee matkailun lisääntymistä pitemmällä tähtäimellä.

”Katsomme luottavaisina vuoteen 2017, josta tulee jännittävä, monia uusia mahdollisuuksia sisältävä vuosi. Kunnioitamme suuresti ympäristöasioita ja niiden vaikutuksia matkustamiseen omalla markkina-alueellamme, mutta olemme vakuuttuneita siitä, että kiinnostus merimatkoihin tulee säilymään”, sanoo toimitusjohtaja Jan Hanses.

Suomalainen telakkateollisuus hävisi uuden laivan hankinnan karvaasti kiinalaisille. Sopimuksen arvo 190 miljoonaa euroa

Suomalainen telakkateollisuus hävisi uuden laivan hankinnan karvaasti kiinalaisille. Sopimuksen arvo 190 miljoonaa euroa.

Henkilöautoliikenne kasvussa

Yhtiön seitsemän aluksen matkustajamäärä oli vuoden aikana 6 502 191. Henkilöautojen määrä kasvoi 5 prosenttia kaikilla reiteillä 682 109 autoon.

Kesä-elokuussa laivoillamme matkusti lähes 2,3 miljoonaa matkustajaa. Vilkkaimman korkeasesongin aikana lisättiin Helsinki-Tallinna-reitin lähtöjen lukumäärää Gabriellan ja Mariellan tehdessä aikaisempien kesien tapaan päiväristeilyjä Tallinnaan sen sijaan että olisivat olleet päivän Helsingin satamassa. Lähtöjen lisäys nosti reitin matkustajamäärää.

Ilahduttavaa oli myös se, että matkustajamäärät Helsinki-Tallinna-reitillä kasvoivat  sekä Maarianhamina-Kapellskär-lyhytreitillä.

Rosellalle uusi designmyymälä

Viking Line – laivaston laaja modernisointiprojekti käynnistyi vuonna 2015, jolloin Mariella ja Viking XPRS kävivät läpi perusteelliset uudistukset. Kevään 2016 aikana uudistettiin Viking Grace, Amorella ja Gabriella. Turvallisuuteen ja kunnossapitoon suunnattujen panostusten lisäksi telakointien aikana toteutettiin runsaasti parannuksia ja modernisointeja. Myös Rosellaa uudistettiin tammikuussa huoltopäivien aikana, ja laivaan tuli muun muassa aivan uusi designmyymälä.

Uusi laiva Kiinasta – Arvo 190 miljoonaa euroa

Viking Line allekirjoitti 23. marraskuuta 2016 kiinalaisen Xiamen Shipbuilding Industry Co. Ltd -telakan kanssa aiesopimuksen keväällä 2020 toimitettavan matkustajalaivan tilauksesta. Investointi on suuruudeltaan noin 190 miljoonaa euroa.  Uusi laiva tulee Turku-Ahvenanmaa-Tukholma-reitille, ja sen suunniteltu kapasiteetti on 2 800 matkustajaa.

Tallinn Club

Tallinn Club