Raportti

Viron viinaralli ei hiivu – Viinat yhä useammin autolla

Yhä harvempi suomalainen tuo Virosta alkoholia, mutta ne, jotka alkoholia tuovat, tuovat sitä aiempaa enemmän. Kaiken kaikkiaan suomalaisten kulutus Virossa näyttää pysyneen ennallaan. Verkkokaupan kansainvälinen kilpailu näyttää kuitenkin haastavan myös Viron, etenkin vaate- ja kenkäostoksissa.

Viinalastit ovat kasvaneet

Viinaralli Virosta ei näytä hiipumisen merkkejä. Suomalaisen Kaupan liiton selvityksen mukaan suomalaisten viinatuliaiset Virosta ovat jälleen kasvaneet. Vaikka aiempaa harvempi suomalainen tuo Virosta alkoholia, ne, jotka sitä tuovat, tuovat sitä aiempaa enemmän.

Autolla viinaa ostamaan

Alkoholin tuontiaan ovat lisänneet etenkin Viroon autolla matkustavat. Autolla viinanhakureissulle menijöiden määrä on kasvanut noin 17 prosenttia edellisvuodesta. Autolla alkoholia tuovat myös kuluttavat tuoteostoksiinsa entistä enemmän rahaa. Nyt tuoteostoksiin kulutettiin 139 euroa keskivertomatkailijaa enemmän ja 86 euroa enemmän kuin edellisvuonna. Ostokset eivät olleet pelkästään alkoholia, mutta alkoholia autolla tuovien ostoskori on usein muita matkailijoita yksipuolisempi.

Viron hintataso vaikuttaa

Autolla alkoholia maahantuoville Viron hintataso onkin selvästi merkittävämpi matkustussyy kuin muille. He myös matkustavat Viroon muita useammin: Puolet heistä matkustaa Viroon vähintään neljä kertaa vuodessa.

Raha ratkaisee

Kaikkiaan viime vuonna suomalaiset kuluttivat vuoden aikana Virossa ostoksiin ja palveluihin yhteensä noin 700 miljoonaa euroa. Määrä on yhtä paljon kuin edellisvuonna. Tämän vuoden alussa kulutus on kuitenkin kasvanut selvästi. Alkuvuodesta kaikkiin tuoteostoksiin käytettiin yhteensä 154 euroa. Se on 27 euroa enemmän rahaa kuin viime vuoden alussa.

”Tämän vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana alkoholia haettiin yhtä usein kuin viime vuoden alussa. Jos tämä jatkuu koko vuoden, viimeisen parin vuoden kehitys, jossa aikaisempaa harvemmat matkailijat hakevat Virosta alkoholia, on pysähtymässä”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo.

Edulliset palvelut ja käyttötavarat

Viroon suomalaisia vetää edullisten alkoholiostosten lisäksi myös edullisemmat palvelut ja käyttötavarat. Suosituimpia palveluita ovat ravintola-, hotelli ja apteekkipalvelut. Myös ooppera- ja teatterimatkat ovat lisänneet suosiotaan. Tänä vuonna odotetaan lisäksi suomalaisten hotelliyöpymisten kasvavan.

Kaikki ei ole Virossakaan halpaa

Verkkokauppa näyttää ilmeisesti purevan myös Virossa. Esimerkiksi vaatteiden ja kenkien suhteellinen hintaero Viron ja Suomen välillä on Eurostatin viimeisimpien hintavertailutietojen mukaan kaventunut huomattavasti.

”Vaatteet ja kengät ovat tuotteita, joita ostetaan paljon kansainvälisestä verkkokaupasta, ja Viron hintataso näissä tuotteissa on eurooppalaista keskiarvoa korkeampi. Kansainvälinen verkkokauppa haastaa myös Viron kaupat kilpailuun sekä kotimaisista kuluttajista että ulkomaisista ostosmatkailijoista”, Jaana Kurjenoja toteaa.

Lähde: Kaupan liitto

Tallinn Club

Tallinn Club