Kuumat

Vierailu Tallinnan Mustaan Pörssiin – Aseita ja piraattituotteita

”Tehtiin visiitti jättimäiseen, suomalaisille suunnattuun, Sadamarket kauppakeskukseen, satamassa A-B Terminaalin kupeessa”, Tallinnassa asuva Heka Mäkinen aloittaa.

”Yllätyksenä Sadamarketissa tunnelma oli kuin Rovaniemen markkinoilla, sillä poikkeuksella, että suomalaiset ovat siellä ostamassa viinaa ja aitoja tuoteväärennöksiä”,  Mäkinen jatkaa.

Sadamarket on pullollaan laittomia piraattituotteita

Sadamarket on pullollaan laittomia piraattituotteita

Laittomia aseita

”Kauppakeskuksen yrittäjät ovatkin varsin värikästä porukkaa ja niin on valikoimakin”, Mäkinen innostuu.

”Pysähdyin kojulle jossa myytiin kyynelkaasuja, veitsiä ja pilvenpolttoon tarkoitettuja piippuja. Kauppias nimeltään Sergei aloitti aktiivisen myyntityön, kysellen olisinko kiinnostunut laittomasta teleskooppipampusta, nyrkkiraudasta tai vieläkin parempaa, vaarallisesta sähkölamauttimesta? ”No mikä jottei”, totesin ja hetkeäkään miettimättä Sergei lähti kipittämään jonnekin, jättäen minut valvomaan myyntikojuansa”, Mäkinen selittää.

Teleskooppi pamppu on luvanvarainen lyömäase.

Teleskooppipamppu on luvanvarainen lyömäase.

”Kului muutama minuutti ja Sergei tuli takaisin nuhjuisen kangaskassin kanssa. Hän totesi, että täällä olisi kameravalvonta ja ohjasi minut sivummalle”, Mäkinen huokaa.

Käsiase 350 euroa

”Kassi olikin täynnä laittomia aseita. Löytyi sähkölamaannutinta, nyrkkirautoja ja pamppuja. Teleskooppipampun olisi saanut kuudellakympilla ja sähkölamaannuttimen kahdeksallakympillä. Pistooli olisi maksanut 350 eurosta ylöspäin ja venäjän armeijan käyttämä pippurikaasu olisi irronnut viidellätoista eurolla.

Kun miettii, miten kauppakeskus voi toimia, jos puolet kauppiaista myy jotain laitonta. Me suomalaiset ostajat se tehdään mahdolliseksi”, Mäkinen tuumii.

Sadamarket

  • Kaikki edellä mainitut esineet ovat luvan varaisia Suomessa ja tuoteväärennökset laittomia, myös Virossa
  • Sadamarketissa toimii yli 100 pienyrittäjää, myyden lähinnä tekstiilituotteita, alkoholia ja muuta turistikrääsää
  • Sadamarket on avattu vuonna 2001 ja laajennettu nykyiseen kokoonsa vuonna 2005
  • Sadamarket sijaitsee Sadama 6 osoitteessa, B-terminaalia vastapäätä
  • Asiakaskunta koostuu pääosin suomalaisista turisteista

Tallinn Club

Tallinn Club