Savukkeiden matkustajatuonti Suomeen lisääntyi – Viro edelleen ykkösenä

Savukkeiden matkustajatuonti on lisääntynyt vuodessa 19 prosenttia. Nuuskan matkustajatuonti on lisääntynyt 64 prosenttia, ilmenee viranomaisten ja alan toimijoiden teettämästä haastattelututkimuksesta.

Suomalaiset matkustajat toivat Suomeen noin 612 miljoonaa savuketta ja noin 12,1 miljoonaa rasiaa nuuskaa tämän vuoden elokuun loppuun kestäneen 12 kuukauden aikana. Savukkeiden matkustajatuonti lisääntyi 19 prosenttia ja nuuskan matkustajatuonti 64 prosenttia vuotta aiemmasta.

Matkustajatuontitutkimuksen tulokset eivät mittaa ammattimaista laitonta maahantuontia.

Savukkeiden tuontia on seurattu kyselyssä vuodesta 2006 alkaen. Seurantajakson aikana matkustajatuonnin kehitys on ollut laskeva. Korkeimmillaan matkustajatuonti oli runsaat 800 miljoonaa savuketta vuonna 2008.

Nuuskan matkustajatuontia tiedusteltiin kyselyssä ensimmäisen kerran vuonna 2009. Seurantajakson aikana nuuskan matkustajatuonti on lisääntynyt 5,7 miljoonasta rasiasta 12,1 miljoonaan.

Eniten savukkeita ostetaan laivalta

Savukkeiden ostopaikat jakautuivat kyselyn mukaan seuraavasti:

  • laivan myymälä: 212 miljoonaa savuketta (35 % matkustajien tuomista savukkeista)
  • Viro: 142 miljoonaa savuketta (23 %)
  • Venäjä: 75 miljoonaa savuketta (12 %)
  • muu EU:n ulkopuolinen maa: 65 miljoonaa savuketta (11 %)
  • jokin muu EU-maa: 60 miljoonaa savuketta (10 %)
  • lentokenttä: 49 miljoonaa savuketta (8 %)
  • muu ostopaikka: 9 miljoonaa savuketta (2 %).
  • Venäjältä ostettujen savukkeiden osuus pienentyi 10 prosenttiyksikköä vuotta aiemmasta. Muissa osuuksissa ei ollut merkittäviä muutoksia.

Omaan ja toisen käyttöön

Matkustajista 59 prosenttia toi savukkeet omaan käyttöön, 29 prosenttia jonkun toisen käyttöön ja 12 prosenttia sekä omaan että toisen käyttöön. Nuuskan matkustajatuonnin osalta 71 prosenttia matkustajista sanoi tuoneensa nuuskarasiat omaan käyttöön, 20 prosenttia jonkun toisen käyttöön ja 9 prosenttia sekä omaan että toisen henkilön käyttöön.

Osuuksissa ei ollut merkittäviä muutoksia vuoden takaisesta.

Matkustajista 22 prosenttia ilmoitti tuoneensa kerralla enemmän kuin yhden kartongin savukkeita. Määrä on pysynyt jokseenkin ennallaan.

Matkustajatuontiseurantatutkimus on toteutettu sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön, Philip Morris Finland Oy:n sekä Tupakkateollisuusliitto ry:n toimeksiannosta. Kantar TNS (entinen TNS Gallup) kerää tiedot haastattelemalla puhelimitse viikoittain 500:aa henkilöä. Tarkasteluajanjakson tiedot perustuvat näin ollen yli 26 000 haastatteluun.

Lähde: Valtiovarainministeriö

Tallinn Club

Tallinn Club