Kuumat

Riksamafia jatkaa Tallinnan satamien riivaamista – Varo menemästä lankaan

Tallinnan laivaterminaalien läheisyydessä turisteja metsästää värikäs joukko riksakuskeja (viroksi velotakso). Ajatus riksakyydistä tuntuu houkuttelevalta ja välillä olisikin mukavaa kokeilla jotain uutta, mutta.

Raportoimme riksakuskien hämäräpuuhista jo viime vuonna. Sama ongelma jatkuu Tallinnan satamien liepeillä tänäkin päivänä, lukuisista Facebook-päivityksistä ja varoituksista huolimatta.

Luvatonta puuhaa

Riksataksien petollisesta toiminnasta on kuulunut paljon murinaa, eikä ihme, sillä koko touhu pyörii harmaalla alueella. Riksataksien kuljettajat ajavat vailla laillisia yrityksiä tai liikennelupia, vakuutuksista puhumattakaan. Kuitista on matkalaisen turha unelmoida.

Tallinnan Transpordiametin ja Tallinnan Kesklinna Valitsuksen mukaan toiminta on täysin luvatonta. Yhdellekään riksalle ei ole myönnetty liikenne- tai liiketoimintalupaa Tallinnan kaupungin alueella toimimiseen.

Asiakkaita kyttäämässä A/B - terminaalin edessä.

Riksamafia kyttäämässä asiakkaita A/B – terminaalin edessä.

Paikallispoliisin (Tallinna Munitsipaalpolitsei Amet) kuuluisi valvoa toimintaa, mutta ilmeisesti raha ratkaisee, joten valvonta keskitetään tuottavampiin kohteisiin, kuten pysäköintivirhemaksujen kirjoittamiseen.

Tilanne on äitynyt niin pahaksi, että alaa järjestykseen ja toimintaa lailliseksi haluavat kuskit ovat seuranneet ns ”mätiä” kuskeja ja videokuvanneet heidän toimintaansa. Videomateriaalit osoittavat turistien täydellisen vedätyksen ja videoita on myös annettu nähtäväksi Tallinnan virkamiehille, tuloksetta.

Vaaratilanne satamassa

Usean villi riksakyyti alkaa pitkin jalkakäytäviä ja väärällä puolella ajoteitä, vastaantulevaa liikennettä uhmaten.

Eilen todistimme tilannetta, kun kaksi riksakuskia kaahasi kapealla jalkakäytävällä, lähes törmäten kolmeen suomalaiseen ikäihmiseen.  ”Ajoivatpa ne hurjaa vauhtia. Perskule, melkein päälle tulivat”, Lapualta kotoisin oleva 68-vuotias Anne Koskinen manasi.

Riksakuskit ajavat vastaantulevien kaistaa

Riksakuskit ajavat vastaantulevien kaistaa

Riksakuskien huijaus

Turisteja houkutellaan satamissa riksakuskien kyytiin. Kyydin hintoja ei riksoissa ole esillä. Kuskit kertovat yleensä hinnan olevan 25 euroa satamasta hotellille tai vanhaankaupunkiin. Kyytiin mahtuu kaksi ihmistä kerrallaan.

Hinta tuplaantuu – Uhkana poliisi ja mafia

Kun kyytiläiset on saatu määränpäähän, alkaa kyydin mielenkiintoisin osuus eli maksaminen. Kyytiläiset ovat olleet siinä uskossa, että 5-15 minuutin matka maksaa sovitun 25 euroa, mutta kuskin mukaan hinta onkin 25 euroa per henkilö eli yhteensä 50 euroa.

Kuittia on turha kysyä

Jos asiakkaat alkavat riidellä hinnasta, kuski kaivaa piilossa olleen, virallisen näköisen, hinnastonsa. Hinnastossa, yllätys yllätys, lukee hinnan olevan 25 euroa per henkilö, vaihtoehtoisesti hinnastossa lukee sama 50-60 euroa yhden henkilön kohdalla. Kuittia ei matkasta saa ja kuskin henkilötietoja, myöhempiä valituksia varten, on turha kysyä.

Moni kuski onkin uhkaillut hinnasta motkottavia turisteja, niin poliisilla kuin mafiallakin. Turistit yleensä kuitenkin maksavat pyydetyn summan, koska pelkäävät joutuvansa Virossa ongelmiin.

Strippibaarien sisäänheittäjinä

”Paras bisnes ei ole turistien vieminen satamasta hotellille, vaan rahat tehdään yhteistyössä striptease-clubien kanssa. Strippiklubit maksavat meille tuntuvan komission, kun saamme houkuteltua turisteja heidän nyhdettäväkseen.

Parhaita asiakkaita ovat hieman juovuksissa olevat suomalaiset ja ruotsalaiset miehet. Niiltä saa nyhdettyä korkean hinnan ja usein vielä tippiä päälle. Moni haluaa myös nähdä Viron tyttöjä”, nimettömänä pysyvä, riksabisneksen pyörittäjä kertoo ja naureskelee.

Miten käytät riksataksia turvallisesti Tallinnassa?

Käytännnössä et mitenkään. ”Jos haluat väkisin ottaa luvattoman riksakyydin ja joudut riitaan kuskin kanssa, soita 112 (et tarvitse suuntanumeroita)” on Tallinna Munitsipaalpolitsei Ametin neuvo.

Tallinn Club

Tallinn Club