Raportti

Mustamäen torin kasvatti – Lintumies Sergei

Legendaarinen Mustamäen tori opetti Sergeille myynnin salaisuudet. ”Lintumies” Sergei myy turisteille krääsää Sadamarketin edustalla,  aurinkolaseista kääntöveitsiin ja kaikkea siltä väliltä. Sergein myyntivaltti ja asiakkaiden pysäyttämiskikka on varsin omalaatuinen, nimittäin pulujen ruokinta käsistä.

Nelikymppisen Sergein ura alkoi 20 vuotta sitten legendaariselta ”Mustamäen torilta”, eli Kadaka-torilta. ”Kadaka-tori oli kauppiaiden kulta-aikaa ja asiakkaita riitti yllin kyllin”, Sergei muistelee. ”Silloin varsinkin humalaiset suomalaiset rynnivät sinne ja ostivat tuoteväärennöksiä ja hamstrasivat kiinalaisia tavaroita kuin hullut”, Sergei jatkaa.

Sergein nerokas myyntivaltti – Katso video

Mustamäen torilta löytyi kaikkea mitä asiakkaat halusivat ostaa

Mustamäen tori eli Kadaka turg oli vuosikausia yksi Tallinnan vilkkaimmista kauppapaikoista. Virolaisten arvioiden mukaan siellä vieraili yli 2 000 000 ihmistä vuosittain, joista suurin osa oli suomalaisia ”poroja” eli entisajan kunnon vodkaturisteja.

Mustamäen legendaariselta torilta löytyi kiikareita, t-paitoja, ranta-rolexeja, piraattiohjelmistoja, CD levyjä ja C-kasetteja. Mustamäen tori  oli suomalaisille pakollinen nähtävyys 90-luvulla, silloin kun suomalaiset aloittivat massaturismin Tallinnaan.

Tallinnan viranomaiset tekivät useita puhdistus- ja valvontaiskuja piraattituotteiden mekkaan, mutta jostain syystä torin toiminnasta ei koskaan löytynyt mitään moitittavaa.

Nykyisin Mustamäen torin paikalla on Mustika kauppakeskus.

 

Sergein matka jatkuu Merekeskukseen

Mustanmäen torin sulkemisen jälkeen venäläistaustaisen Sergein ura jatkui Merekeskus-kauppakeskuksessa, joka on samalla tavalla torimainen, piraattitavaraa ja laittomia tuotteita on tarjolla yllin kyllin. Kuin piste iin päälle, suurin osa asiakkaista oli edelleenkin suomalaisia turisteja.

Miksi Tallinnasta saa piraattituotteita?

Piraattituotteet ovat laittomia Virossa. Joidenkin arvioiden mukaan viranomaiset katsovat toreilla tapahtuvaa tuoteväärennysten myyntiä läpi sormien, koska kaupungille on halvempaa se, että myyjät eivät ole työttöminä tai tee sen vakavampia rikoksia. Jokaisen myyjän pitää kuitenkin ruokkia perheensä ja joku keino siihen on keksittävä, laiton, harmaa tai laillinen.

Nykyisin vaikeampaa kuin ennen – mutta kaikki hyvin

Entiset kultavuodet eivät enää koskaan palaa. Tallinna on muuttunut ja kilpailu on kiristynyt. Sergei myy edelleenkin kaikkea maan ja taivaan väliltä. Myyntipaikka on vain vaihtunut Sadamarketin ulkopuolelle. Suurimpana asiakasryhmänä on kuitenkin jälleen suomalaiset turistit. Nyt suomalaiset ovat vain vanhentuneet ja suurin piraattitavaran ostajaryhmä onkin suomalaiset eläkeläiset, jotka vievät väärennöksiä tuliaisiksi lasten lapsille.

”Aina on mennyt hyvin”, Sergei toteaa.

Tallinn Club

 

 

  1. Jani Saarelainen 22/08/2016 at 20:36

    Mustanmäen tori oli vasta kunnon paikka. Kaikkea sai mitä vain uskalsi pyytää..

Tallinn Club