Raportti

Onko Tallinna vaarallisempi kuin Helsinki?

Moni suomalainen on joutunut Tallinnassa rikoksen uhriksi ja toisaalta urbaanit legendat ”Viron mafiasta” elävät ja voivat hyvin, Pitää myös muistaa se, että Tallinnassa käy vuosittain noin kolme miljoonaa suomalaista ja tuohon määrään mahtuu monenlaista kulkijaa ja tarinaa.

Moni on ihmetellyt Tallinnan turvallisuutta ja siksi päätimme valaista asiaa tilastojen avulla.

Vuonna 2015 Helsingin väkiluku oli 628 208 Tallinnan 438 569 asukasta. Kummatkin ovat oman maansa suurimmat kaupungit.

Käyttämämme kertoimet ovat suhteutettu kaupunkien väkilukuun.

Helsingissä raiskataan viisi kertaa varmemmin

Rikostilastot kertovat karua faktaa. Tallinnaan verrattuna Helsingissä on meneillään oikeat raiskauskarnevaalit. Helsingissä raiskataan 4,6 kertaa vauhdikkaammin kuin Tallinnassa. Vuonna 2015 Tallinnassa raiskaustapauksia oli  27 kpl ja Helsingissä peräti 179 kpl.

Suomen raiskaustilastot ovat synkempiä Tallinnaa merkittävästi pienemmissäkin kaupungeissa,  kuten Espoossa (72 kpl) ja jopa Oulussa (39 kpl).

Ryöstön uhriksi Helsingissä kaksi kertaa herkemmin

Tilastojen valossa Helsinki ottaa edelleen etumatkaa. Helsingissä tuplamäärä rikollisia janoaa omaisuuttasi, vaikka väkisin. Helsingissä sinulla on lähes kaksinkertainen riski (1,86) joutua ryöstön uhriksi. Viime vuonna Helsingissä tehtailtiin ryöstöjä 403 kpl ja Tallinnassa 151 kpl.

Tapot tasaavat tilannetta – Tallinnassa liipasinsormi herkemmässä

Vain tapoissa ja murhissa Tallinna peittoaa Helsingin. Tallinnassa sinut tapetaan kaksi kertaa Helsinkiä todennäköisemmin. Viime vuonna päästettiin ilmat pihalle, rikosnimikkeinä tappo tai murha, Tallinnassa 14 henkilöltä ja Helsingissä vastaavasti 10 henkilöltä.

Kaikki mikä on toisen – kuuluu minulle

Varkauksien, törkeiden varkauksien ja näpistysten valossa vetää Helsinki taas pidemmän korren. Helsingissä varastetaan lähes neljä (3,87) kertaa enemmän kuin Tallinnassa. Vuonna 2015 Helsingissä tilastoitiin 30 219 rikosta ja samaan aikaan Tallinnassa vain 5 451 kpl.

2016 – Helsingin rikollisuus lisääntynyt ja Tallinnan vähentynyt

Vuoden 2016 tammi-kesäkuun välisenä aikana Helsingissä rikollisuus kasvoi  7,6 %, vuoteen 2015 verrattuna. Tallinnassa trendi on täysin päinvastainen. Samalla ajalla  Tallinnan rikollisuus on laskenut yhdeksän prosenttia.

Helsinki vie voiton

Kun tarkastelemme rikosten kokonaismääriä, jättää Helsinki Tallinnan kauas jälkeensä. Vertailussa Helsinki ottaa vaarallisemman kaupungin kunnian, tai häpeän.

Lähteet: Tilastokeskus ja Viron oikeusministeriö.

 

 

 

 

 

 

  1. Mitä v”ttua stadille on tapahtunu

  2. Jani Koskinen 22/08/2016 at 20:30

    Suomeen on tullut uusia, hyvin käyttäytyviä asukkaita…

  3. Pirjo-Leena Mäkinen 22/08/2016 at 20:31

    Tallinnassa ei tarvitse pelätä keskellä yötä. Vapaasti saat kävellä vaikka yksin ja kukaan ei tule häiritsemään.

Tallinn Club