Suosittelemme

Intohimosta valkosipuliin – ravintoloitsija Sergei Trunov

Balthasar on Viron ensimmäinen valkosipuliravintola ja on toiminut jo kunnioitettavat 17 vuotta. Balthasar onkin yksi Tallinnan pitkäikäisimpiä yhtä mittaa toimineita ravintoloita.

Suureen suosioon noussut valkosipuliravintola Balthasar sai alkujaan nimensä rakennuksessa eläneen kuuluisan kronikoitsijan Balthasar Russowin mukaan.

Pääkokin pitkä tie

Virolaisen kansalaiskoulun jälkeen Sergei Trunov aloitti kokkikoulun, tätinsä käytännön neuvojen ansiosta. ”Ryhtymällä mekaanikoksi palelet jossain autotallissa ja kätesi ovat aina öljyssä ja likaiset. Kokkina olet lämpöisessä keittiössä ja kätesi pysyvät puhtaina. Lisäksi kokilla pysyy aina vatsa täynnä.” Sergein täti ohjeisti.

Kokkikoulussa Sergeille syttyi aito kiinnostus ruoanlaittoon ja sille tielle hän jäi.

Balthasarin helkullisia annoksia.

Kevyemmän ruoan ystäville – Paahdettu tonnikalafilepihvi

Kova koulu – Georg Otsilta rahtialukselle

Varusmiespalvelun jälkeen Sergein ensimmäinen työpaikka löytyi ravintola Gloriassa. Seuraavaksi hänelle tarjoutui mahdollisuus lähteä merille. Ensin hän sai pestin suomalaisille tutulla Georg Ots-aluksella. Meri hurmasi Sergein ja Georg Otsin jälkeen hän siirtyi kokiksi rahtilaivalle, jossa aikaa kului kuusi vuotta.

Miehistö kurkussa kiinni

”Se oli kova koulu, koska työskentelin yksin keittiössä. Miehistö koostui 12 raavaasta miehestä, jotka eivät halunneet syödä mitään kuraa. Jos teit huonoa ruokaa, miehistö oli kurkussa kiinni. Sitä paitsi, olin kaiken lisäksi aluksen nuorin jäsen”, Sergei muistelee.

Vuosi 1999 – Balthasar avataan

Meriltä palattuaan Sergei aloitti kokkina Raatihuoneentorilla ravintola Karl Fridrichissä.  Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1999, hänet pyydettiin pääkokiksi uuteen ravintolakonseptiin, valkosipuliravintola Balthasariin.

”Ensimmäinen vuosi ylitti kaikkien odotukset. Meillä oli uusi jännittävä ravintola ja asiakkaita tuli ovista ja ikkunoista, Silloin teimme keittiössä kovasti töitä niin, että asiakkaat tulisivat myös uudestaan ja tulihan ne”, Sergei kertoo.

balthasar

Balthasar sijaitsee Tallinnan sydämessä – Raatihuoneentorilla.

Ylitti odotukset

”Kun aloitimme, tämän päivän moderneja työkaluja ja tekniikoita ei ollut. Ajan mittaan selvitin uusia temppuja miten valkosipulia voidaan ruoanlaitossa käyttää yhä jännittävimmillä tavoilla”, jatkaa Sergei.

”Tärkeintä kuitenkin on se, että valkosipulilla ei yritetä peittää ruoan hyvää makua, vaan tuoda sillä annoksiin piste iin päälle.”

Raaka-aineet läheltä

”Hankimme tuoreita raaka-aineita usein toreilta, jolloin myös tiedämme tuotteiden alkuperän. Suurissa tukkukaupoissa tämä ei ole mahdollista. Kun syksyisin on aikaa, lähden rauhoittumaan sienimetsään. Balthasarissa onkin kantarelleja aina tarjolla”, Sergei ylpeänä kertoo.

Parhaita annoksia

Balthasarin suosittu annos: Grillattua saksanhirven sisäfileetä

Balthasarin klassikko: valkosipulijäätelö

”Balthasarin erikoista” ei muualta Tallinnassa löydy, nimittäin valkosipulijäätelöä tai paremminkin jäätelöä valkosipulikastikkeen kera. Valkosipulijäätelö tuli ravintolan valikoimiin alusta lähtien ja on pysynyt siella tähän päivään asti.

Täydellisiä klassikoita tarvitaan

”Itseasiassa valkosipuli sopii lähes kaikenlaisen ruoan kanssa. Reseptien yksinkertainen salaisuus on käytetyn valkosipulin määrä ja oikeanlainen lautanen.”, Sergei paljastaa.

balthasaar2

Annokset asetellaan myös visuaalisesti näyttäviksi

Asiakas voi päättää valkosipulin voimakkuuden

Ravintola Balthasarissa asiakas voi valita annosten valkosipulin voimakkuuden. Yksi valkosipuli menussa tarkoittaa pehmeää valkosipulin makua, kaksi on jo voimakkaampi ja niin edelleen. Ja jos asiakas haluaa vielä voimakkaampaa, tuodaan keittiöstä lisää.

Omistajanvaihdos

17 vuoden työskentelyn jälkeen Balthasarin omistus siirtyi yrityskaupan myötä Sergeille.

”Balthasar putosi kuin taivaalta syliini. Entinen omistaja teki tarjouksen, josta oli mahdotonta kieltäytyä. Se tapahtui tämän vuoden alussa. Laskin, tutkin ja pohdin asiaa läpikotaisin ennen kuin sanoin kyllä”

”Vaikka nyt olenkin ravintoloitsija, työskentelen edelleen pääkokkina. Periaatteessa mikään ei ole keittiössä muuttunut . Paitsi, nyt on vain tiukempi kuri. Onneksi minulla on hyvä henkilökunta, ja he selviävät hyvin ilman minuakin. Työt ei ravintolassa lopu” Sergei lopettaa.

Legendaarinen Balthasar on Tallinnan ainoa valkosipuliruokiin erikoistunut ravintola.

Ravintola Balthasar

Avoinna: Ma-Su 12-24

Osoite: Raekoja plats 11 KARTTA

Puhelin +372 6 276 400 tai +372 50 29 077

Ravintolan verkkosivut LINKKI

Tallinn Club
Tallinn Club