Kuumat

Tallinnan ilmainen joukkoliikenne tuottaa voittoa – Hölmölässä toisin

Tallinnan joukkoliikenne muuttui kaupungin asukkaille ilmaiseksi vuonna 2013. Tänä päivänä sen kerrotaan tuottavan Tallinnalle noin 20 miljoonaa euroa vuosittain.

Helsingin seudulla hinnat vain kohoavat Länsimetron sotkujen ansiosta. Tällä hetkellä aikuisten pääkaupunkiseudun 30 päivän seutulippu maksaa 102,40 € ja kertalippu 5,50 €.

Länsimetron ympärillä pyörivä, järjen vastainen, katastrofi kohottanee Helsingin seudun liikenteen HSL:n hintoja myös tulevaisuudessa.

Klikkaa mainosta ja tutustu Tallinn Clubin ilmaisiin lahjoihin

Klikkaa mainosta ja tutustu Tallinn Clubin ilmaisiin lahjoihin

Ilmainen tuottavaksi

Tallinnan joukkoliikenne on ilmainen kaupungissa kirjoilla oleville asukkaille. Tämä tarkoittaa sitä että työssäkäyvän verotuksen kaupungin osuus maksetaan Tallinnaan. Tällä tempulla Tallinnaan kaupunkiin on saatu uusia veronmaksajia yli 25 000 henkilöä ja se lisännyt kaupungin saamaa verotuottoa yli 20 miljoonaa euroa.

Tallinnan joukkoliikenne toimii hyvin ja on ilmainen

Turisteille ja ulkopaikkakuntalaisille tunnin voimassa olevasta lippu maksaa 2 €

Tallinnan yrityselämä kiittää – Niin kiittäisi Suomenkin

Ilmainen joukkoliikenne on todellinen vastine kunnallisverojen maksamiselle. Matalapalkkaisten henkilöiden työssäkäynti helpottuu, sillä yli sadan euron kuukausilippu on iso osa myös suomalaisen työntekijän nettopalkasta.

”Ilmainen joukkoliikenne lisää asukkaiden ostovoimaa. Yksityiseen kulutukseen jää näin enemmän rahaa. Se näkyy ennen kaikkea vähittäiskaupassa ja palvelujen käytössä. Paikallisille yrityksille tämä on kuin piristävä ruiske”, ravintoloitsija Mart Puusepp kertoo.

 

Tallinnan ilmainen joukkoliikenne on vähentänyt yksityisautoilua.

Tallinnan ilmainen joukkoliikenne on vähentänyt keskustan yksityisautoilua.

Yksityisautoilu kaupungissa -8%

Hollantilaisen Delft University of Technology:n tohtori Cats havainnoi Tallinnan joukkoliikenteen käytön kasvuna 8%. Samaan aikaan yksityisautojen päivittäinen ajomatka oli kuitenkin pidentynyt 31%.

Suomalaiset hinnat eivät kannusta joukkoliikenteen käyttöön

Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat ostovoimaan nähden järjettömät, eivätkä toimi yksityisautoilua vähentävänä. Käytännön esimerkiksi voidaan ottaa Espoon Tapiolassa asuva nelihenkinen perhe (kaksi aikuista ja kaksi yli seitsemän vuotiasta lasta).

Perhe lähtee ostoksille Helsingin keskustaan kahden tunnin ajaksi. Perheen jäsenillä ei ole HSL:n kuukausilippua. Matkaa Espoon Tapiolasta Helsingin Kamppiin on noin kahdeksan kilometriä.

Espoolaisen lapsiperheen edestakaiset matkat Helsingin keskustaan maksavat HSL:n kertalippuina yhteensä hurjat 33,20 € (aikuinen suunta 5,50 € , lapset suunta 2,80 €)

Klikkaa mainosta ja tutustu Tallinn Clubin ilmaisiin lahjoihin

Klikkaa mainosta ja tutustu Tallinn Clubin ilmaisiin lahjoihin

Suomessa yksityisautoilu on edullisempaa

Esimerkin espoolaisperheen on taloudellisempaa ajaa omalla autolla Helsinkiin. Tällöin laskennallisena hintana voidaan käyttää verottajan maksimi kilometrikorvausta. Kilometrikorvaus on 0,43 € / kilometri. Tämän pitäisi kattaa kaikki autosta aiheutuvat kulut.

Matkaa kertyy yhteensä 16 kilometriä, joten koko perheen kustannukseksi tulee 6,88 €.  Joukkoliikennettä käyttämällä hinta olisi siis lähes viisinkertainen.

Kumman tavan itse valitsisit, jos olisi mahdollista päättää?

Lähteet: HSL, Verohallinto ja TheGuardian

Tallinn Club

 1. Ja tuo esimerkki on pääkaupunkiseudulta. Pirkanmaalla matkalippujen hinnat ovat maltillisemmat, mutta entä saatavuus? Työmatkat eivät onnistu, kun bussit kulkevat väärään aikaan. Vieläpä niin, että kaikki kelpaavat linjat ajetaan samaan aikaan, joten perillä ollaan linjasta riippumatta joko liian myöhään tai liian aikaisin. Iltariennot on parempi tehdä omalla autolla ja juoda keikalla vain yksi olut, koska bussi ei kulje ja muutaman oluen jälkeen vaihtoehtona on joko taksi tai fillari. Tampereen alueella tilanne on vähän parempi, etenkin siinä keskustan lähistöllä missä on ihan sama kulkea kävellenkin kännissä kotiin. Naapurikylät, Nokia, Ylöjärvi, Pirkkala, Lempäälä ja Kangasala ovat täysin liikennöintipimennossa virka-aikaliikenteen ulkopuolella.

  Hinnat sentään ovat kohtuulliset, ja naapurikylästä kulkeva saa 30 vrk lipun 69 eurolla ja kolmen vyöhykkeen kertalippu on 3,15 euroa. Lopputuloksena hinta on kahdelta suurinpiirtein sama, mutta omalla autolla pääsee ovelta ovelle ja silloin kuin haluaa.

 2. Olikos Kampin parkkimaksu mukana laskuissa?

 3. Onko tuosta 20M€ voitosta vähennetty tätä varten kerätyt verot?

 4. Pirkka Liukkonen 14/10/2016 at 07:21

  Sen verran mediakritiikki nyt iski, että artikkelissa joukkoliikenten käytön ja autoilun määrän prosenttiluvut on sotkettu keskenään (?) . Lisäksi tässä viitataan siihen, että joukkoliikenteen tekeminen ilmaiseksi olisi tuonut 25000 asukasta lisää. Tulivatko kaikki 25000 asukasta juuri tämän asian takia, vai olisivatko muuttaneet muutenkin? Todennäköisesti kaupungin väkiluku olisi urbanisaatiotrendin mukaisesti kasvanut joka tapauksessa, joten on aika rohkeaa väittää että näillä asioilla olisi ihan 1:1 syy-seuraussuhde.

  Pitää vähän miettiä, mikä on artikkelin kirjoittajan todellinen motiivi. En tiedä, mutta huomaan faktoissa oikomisen makua  Olin jo jakamassa juttua, mutta sitten aloin miettimään.

  Ja huom! Itse kyllä uskon, että ilmainen liikenne tai ainakin selkeästi edullisempi joukkoliikenne olisi pääkaupunkiseudulla kokonaisuutena positiivinen asia!

 5. Kärpix kuusysi 14/10/2016 at 09:12

  Se vähän riippuu, että mihin auton saa parkkiin. Stadista on hankalaa löytää ilmaista tai edullista pysäköintiä.

 6. Abraham Van Helsing 14/10/2016 at 10:06

  Eikö olisi reilua tehdä hintavertailu samoista lähtökohdista, eli matka Tallinnan viereisestä kunnasta Tallinnan keskustaan? Helsingissä helsinkiläisen aikuisen kuukausilippu maksaa 52,40kk. Artikelissa mainitulla seutulipulla pääsee liikkumaan Helsingin lisäksi Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Lipulla on siis tavoitettavissa koko 1 000 000 asukkaan metropolialue. Vuoden 2017 lopussa käyttöönotettavassa uudessa taksa- ja lippujärjestelmässä matkan pituus tulee näkymään lipun hinnassa selkeämmin.

 7. Siisti juttu että tallinnassa homma toimii. Itse pidän kumminkin typeränä, että kerroit esimerkkinä kokoajan seutulipusta ja espoosta. Sisäinen kk kortti maksaa reilun 50€ ja kertalippu 3,2€. Ymmärtääkseni se julkisten käyttö maksaa tallinnassa jos asuu ja on kirjoilla naapurikylässä. Tallinnassa lippu maksaa 2€ / tunti helsingissä lippu on voimassa 1,5 tuntia joten hintaero ei ole kun senttejä. Niin ja kun kilometrikorvaukset otit puheeksi. Kilometrikorvaukset on työmatkoihin. Seutulipun voi vähentää verotuksessa ja käyttää muihinkin kun työajoon.

 8. Mistäs toi 0.43€ on revitty? Vai ajaa firman autolla

 9. Miten se auton parkkeeraus Helsingin keskustassa? Ilmaista? Paikkoja on?

 10. Suomessa semipoliittisten kartellien ansiosta julkiset kustannukset saadaan pysymään korkealla kun ostellaan saunakaverin firmalta palvelut kalliilla jos kilpailua edes on. En yhtään epäile etteikö tämä päde Helsingin julkiseenkin. Meillä on totuttu toitottamaan että ei meillä mitään korruptiota ole mutta miksi kaikki sitten maksaa niin ihmeen paljon, sitä voi jokainen kysellä itsekseen. Itse työskentelen semi-isossa puolijulkisessa firmassa ja edelleen meille yritetään myydä tavaraa 50-100% katteilla. Eihän se tyhmä ole joka pyytää vaan se joka maksaa tietenkään..

 11. Joukkoliikenne 15/10/2016 at 08:07

  Kiva vertaus, mutta espoolainen saa henkilökohtaisen matkakortin arvolla seutulipun hintaan 4,04 / suunta. Eikä auton pysäköinti taida olla ihan ilmaista sekään Helsingissä…? Ja eikö hintaan pitäisi pistää myös auton pidosta koituvat vuosikulut..? Mitenkähän pieneksi ero loppujen lopuksi kuroutuukaan, se olisi mielenkiintoista tietää.
  Mutta totta on se, että varsinkin seutukausi syö pienituloisen palkasta liian ison palan.

 12. Toimittaja ei ole laskenut kustannuksiin ollenkaan Kampin parkkimaksuja. Pari tuntia parkkiaikamaksuja tuhon päälle. Ei ehkä summa yllä kolmeen kymppiin, mutta ei ole parkkeeraus kovin edullista keskustassa….

 13. Stig Sundberg 15/10/2016 at 18:54

  Esm Ranskassa bussi,metro, ja junat ovat aika edullisia ja kyllä ihmiset niitä käyttää. Onko täällä sitten edullisempaa ajaa tyhjillä linjaautoilla ja kovat hinnat kun että hinnat ovat ovat vähän edullisempia ja esm linja autot täynnä.
  Esm Nizza-Monaco 1,50 € ja autot ovat todella täynnä.

 14. Pääkaupunkiseudulla maksat parhaimmillaan yhdestä pysäkinvälistä 4-5.5€ riippuen maksutavasta kun ylittää kaupungin rajan. Onnibussilla matkustat 150km päähän 5€:lla

 15. Autoja putää myydä! Eikä Helsingissä ole ruuhkia, siksi joukkoliikenbettä ei kannata liikaa tukea. Lisäksi ilmainen liikenne ei tuota voittoa. Se on ihan huuhaata!

Tallinn Club