Kuumat

Autoilija – Älä törttöile Tallinnan liikenteessä

Autolla on mukava matkailla myös Tallinnassa ja muualla Virossa. Autoilijan on kuitenkin syytä ottaa huomioon Viron kohtelias liikennekulttuuri. Suomalainen piittaamattomuus suojateistä ja jalankulkijoista pitäisi karistaa mielestä jo Suomessa, sillä seuraukset voivat olla vakavat.

Virossa on pysähdyttävä suojatien eteen – kuten Suomessakin pitäisi – jos jalankulkija on lähestymässä suojatien reunaa. Virossa tämä tarkoittaa aikuisten oikeasti pysähtymistä Tallinnan poliisi valvoo pysähtymistä tehostetusti ja riittävällä määrällä sakkolappuja on virolaiset saatu kunnioittamaan suojatietä ja jalankulkijoita.

Suomalainen ei suojatiestä piittaa

Liian moni suomalainen säilyttää Suomesta tutun ajokulttuurin tullessaan Tallinnaan – suojatietä ei kunnioiteta. Tämä loistaa sataman läheisyydessä Ahtri-kadulla, aiheuttaen lukuisia vaaratilanteita ja onnettomuuksia. Ongelmana on seuraava: Kun muut pysähtyvät ja yksi ei, ovat suojatietä ylittävät jalankulkijat todellisessa vaarassa.

”Meinasin taas tänään taas jäädä suojatiellä suomalaisen autoilijan alle. Audi-kuskia ei kiinnostanut noudattaa liikennesääntöjä. Muut autoilijat pysähtyivät suojatien reunaan ja lähdin ylittämään tietä. Kolmatta kaistaa kaahasi, suomalaisissa kilvissä, musta farmarimallinen Audi ja oli senteistä oli kiinni ettei ajanut päälle. Audi-kuskin piti vielä tehdä äkkinäinen väistöliike suojatiellä mutta ei pysähtynyt”, Tallinnassa asuva Jukka Kosonen kertoo.

Kosonen on töissä Norde Centrumin vieressä ja Ahtri-kadun suojatiet ovat työmatkan varrella. Pahamaineinen kohta onkin Ahtri-kadun Olerex -huoltoaseman kohdalla olevat suojatiet. Suojatiet ovat vilkkaat sillä ne ovat D-terminaalista saapuvien jalankulkijoiden kulkureitin varrella. Samoin usea D-terminaaliin saapunut autoilija kääntyy ensitöikseen Ahtri-kadulle.

”Kyllä jotkut virolaisetkin ajavat kuin kahjot, mutta olen nähnyt tässä samassa paikassa niin monen suomalaisen aiheuttaman onnettomuuden. Suomalaiset eivät näytä ymmärtävän kohteliasta liikennekulttuuria lainkaan”, Kosonen jatkaa.

Loman voi pilata helposti

Suojateiden lisäksi Tallinnassa autoilevan matkaajan on syytä kiinnittää huomiota raitiovaunujen pysäkkeihin. Pysäkit ovat nimittäin usein keskellä tietä. Kun raitiovaunu pysähtyy vilkku päällä, sitä ei saa ohittaa oikealta puolelta lainkaan. Ei edes hiljaa, vaikka mieli tekisi.

Jos ajaa jalankulkijan päälle suojatiellä, raitiovaunupysäkillä tai kolaroi kulkupelin muuten vaan, voidaan varmuudella sanoa matkan olevan pilalla jo alkutekijöissään.

Kannattaa omaksua myös muut liikenteessä olevat ja liikennesäännöt huomioiva liikenneasenne jo Suomessa.

Tallinn Club

Tallinn Club