Raportti

Aseellinen ryöstö keskustassa – Myyjä loukkaantui

Kaksi aseistautunutta miestä ryösti kellokaupan Tallinnan keskustassa keskiviikkona. Ryöstön kohteena oli Roosikrantsi kadulla sijaitseva Sveitsi Kell -niminen kellomyymälä. Tallinnan poliisi sai ilmoituksen ryöstöstä noin kello 10:30.

Työvuorossa ollut myyjä sai ryöstössä lieviä vammoja ja hänet toimitettiin sairaalaan tutkittavaksi.

Saaliiksi ryöstäjät saivat kasan arvokelloja (Omega, Longines, Rado, Mido, Hamilton, Tissot ja Swiss Military by Hanova) sekä käteistä rahaa. Ryöstösaaliin kokonaisarvo ei ole vielä tiedossa.

Onko tämä levottomuuksien alkua?

Virolaiset ryöstöliigat eivät ole Tallinnaa pahemmin häirinneet. Luotettavan lähteen mukaan Tallinna on ollut ryöstöjengeiltä niin sanottua rauhoitettua aluetta. Ryöstöt on tehtailtu pääosin muissa maissa, kuten Suomessa, Italiassa, Englannissa ja niin edelleen. Tällöin Viron poliisikaan ei ole aktiivisesti ollut pahojen miesten perässä.

Parin viikkoa sitten tapahtunut mafiapomo Tarankovin väkivaltainen kuolema saattoi muuttaa Tallinnan tilannetta ja rikollisliigojen väliset kirjoittamattomat sopimukset ovat historiaa.

Sveits Kell myymälä suljettu tilapäisesti.

Sveits Kell myymälä on suljettu tilapäisesti.

 Miten koruliigat toimivat?

Likaisen työn tekijät rekrytoidaan Viron ja Latvian vankiloista vapautuneista rikollisista. Heillä luvataan kiinteä summa keikasta ja heillä on akuutti tarve ”helpolle rahalle”. Tiedustelijat kartoittavat sopivat kohteet ja liigan ylin johto tekee suunnitelman.

Kun kaikki on kohdallaan, keikka toteutetaan ja ryöstäjät pakenevat myymälästä. Pakomatkan alkumetreillä saalis annetaan lähistöllä odottaneelle ”kuriirille”, joka toimittaa sen kätköön.

Arvokellot ovat kysyttyä kauppatavaraa.

Arvokellot ovat kysyttyä kauppatavaraa.

Kansainvälinen verkosto

Seuraavaksi alkaa ryöstösaaliin muuttaminen rahaksi. Mahdollisimman korkean myyntihinnan saamiseksi tarvitaan näyttävät kulissit. Ryöstösaalis toimitetaan ns. ”realisointikeskukseen”.

Virolaisten ryöstöliigojen käyttämä realisointikeskus toimii Belgian Antwerpenissä, missä ryöstösaalis muuttuu lailliseksi kauppatavaraksi. Osa saaliista kulkeutuu Antwerpenin tukkureilta mm. Moskovan luksusputiikkeihin, takuutodistusten ja kuittien kera.

Pomo piilossa

Ryöstön suorittavat henkilöt on rekrytoitu liigan keskijohdon toimesta. Keskijohto antaa käskyt, suunnitelmat ja tarvittavat välineet ryöstön suorittajille.

Keskijohto saa taas käskyt liigan ylintä johtoa suojelevilta ”kilpimiehiltä”. Näin syntyy ketju missä liigan pääpomo on turvassa.

Lähteemme mukaan ryöstöliigojen ”ylimpiä tahoja” ei ole kertaakaan saatu käpälälautaan missään maassa.

Linkkijä virolaisten ryöstöliigojen tehtailuista

Tuomio Englannissa,  Vierailut Italiassa,  God save the Queen

Tallinn Club

Tallinn Club